Als ouder is het je verantwoordelijkheid om het gevoel van eigendunk van je peuter te ontwikkelen en op te bouwen. Wacht niet tot je kind ouder is om hem te leren hoe speciaal hij is - start er nu mee, als je nog niet begonnen was. Laat, omdat iedereen graag complimentjes krijgt en erkenning wil als hij iets goed doet, je kind zien dat hij dingen goed doet door hem te knuffelen, naar hem te lachen en door hem complimentjes te geven. Probeer je altijd te concentreren op het positieve en vermijd negatieve feedback wanneer dat mogelijk is. Leg je peuter uit wat de juiste manier is om iets te doen in plaats van hem te vertellen wat hij niet moet doen. Goede communicatieve vaardigheden zullen het gevoel van eigendunk, zelfvertrouwen en de relaties met anderen van je kind stimuleren. Gebruik vriendelijke woordjes om goede resultaten te behalen en de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Een glimlach en een vrolijke gezichtsuitdrukking kunnen ook een groot verschil maken bij de ontwikkeling van het gevoel van eigendunk van je peuter.
Je peuter is erg nieuwsgierig naar de wereld om hem heen! Luister naar wat je kind te zeggen heeft en beantwoord altijd zijn vragen. Peuters vragen vaak waarom de lucht blauw is of hoe ze een kapot speeltje moeten maken. Meestal snappen ze niet hoe dingen werken en moeten we het ze laten zien. Sommige peuters zullen vragen stellen, puur om een gesprek in gang te houden. Je kind zou kunnen reageren op simpele vragen over hun naam, leeftijd, de namen van zijn broers of zussen en over de kleuren en namen van objecten.
Kinderen van deze leeftijd zijn actiever dan voorheen en ze kunnen zelfs al beginnen te fietsen op driewielers. Denk eraan om je kind altijd een helm op te doen als hij gaat fietsen zodat zijn hoofd wordt beschermd als hij valt. Je peuter kan ook ballen in de wasmand of door een kleine ring gooien. Denk eraan om je kind allerlei soorten speelgoed te geven die verschillende ontwikkelingstypen stimuleren.
Aangezien de tweede verjaardag van je kind al nadert, is het je misschien opgevallen dat je kind klaar is om met de zindelijkheidstraining te beginnen. Meisjes zijn er meestal klaar voor om zindelijk te worden als ze twee jaar zijn en jongens als ze twee en een half zijn. Probeer het niet te overhaasten en laat je kind het tempo aangeven. Wanneer je denkt dat je kind er klaar voor is om met de zindelijkheidstraining te beginnen, zorg er dan voor dat hij de juiste woorden kent. Hij dient te begrijpen wanneer hij geplast of ge rineerd heeft en wanneer hij gepoept of gedrukt heeft. Beslis welke woorden je gezin zal gebruiken om deze lichaamsfuncties te beschrijven. Maak het gemakkelijk voor je kind om zindelijk te worden door hem wijde kleren aan te doen die snel en gemakkelijk naar beneden gedaan kunnen worden. Kinderen wachten vaak tot het laatste moment om naar de WC te gaan en dit zal het gemakkelijker maken voor ze. Denk eraan om je kind complimentjes te geven wanneer hij naar de WC gaat, maar vaar niet tegen hem uit en straf hem niet voor ongelukjes wanneer hij niet naar de WC is geweest. Moedig je peuter aan om een paar seconden of, als hij het niet vervelend vindt, een paar minuten op de WC te zitten, maar je kunt het beste niet aandringen dat je kind op de WC blijft zitten totdat hij daadwerkelijk zijn behoefte doet omdat hij het al snel vervelend zal vinden om daar te zitten.
Ontwikkeling: Fysiek
- Houdt ervan om te klimmen.
- Kan goed springen.
- Kan goed rennen.
- Kan op een kleine driewieler fietsen.
- Kan ballen in een wasmand gooien.
Ontwikkeling: Cognitief
- Probeert vragen te stellen tijdens gesprekken.
- Kan eenvoudige vragen beantwoorden.
- Kan puzzels van 4-6 stukjes oplossen.
- Houdt ervan om te lezen en om bladzijden om te slaan.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Vindt het leuk om met andere kinderen samen te zijn.
- Vindt het niet leuk om met anderen te delen.
- Bang voor afkeuring en afwijzing.
- Ge nteresseerd in baby's.
- Houdt ervan om te knuffelen.
Geschikt speelgoed
- Zand en water.
- Speeltoestellen.
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Doe-alsof-speelgoed.
- Poppen en knuffels.
- Boekjes.
- Ballen.
- Alfabetspeelgoed.
- Rijgkralen.
- Poppen.
- Auto's/vrachtwagens.
- Verkleedkleren.